Baden

Baden zijn grofweg in twee soorten te verdelen: de vaste baden en de in hoogte verstelbare (verplaatsbare) baden. Dat laatste klinkt wel erg makkelijk maar helaas moet er wel even bij gezegd worden dat het bad wel ergens in de buurt van een afvoer moet staan. Waar laat je anders al het water?

De vaste baden zijn dus meestal een kleine versie van het bad dat we als mens in de badkamer hebben. Het bad staat, in verband met het werk, wel wat hoger en heeft ook een frame met vaak tegels of watervaste plaat rondom. Let er op dat je ook nog een grote hond in het bad kan tillen. Je kan ook een trapje voor de hond naar het bad maken maar dit kost vaak wel veel ruimte of extra handelingen. Sommige baden hebben een deurtje. Let op dat je bij een vast bad niet met je tenen tegen de tegels aan staat. Zorg er ook voor dat je ook nog onder het bad kan bij eventuele lekkage dus maak een speciaal deurtje of schot in de wand. Zorg er ook voor dat gemorst water makkelijk op te ruimen is.

De losse bakken die men op de frames van de in hoogte verstelbare baden monteert, zijn soms ook gewoon los te koop. Daar ze speciaal gemaakt zijn voor het wassen van honden, dus met een lage voorkant en een hoge achterkant, is dit natuurlijk veel fijner als zo'n vast "mensenbad". Ze zijn er in kunststof en RVS. Een goede optie, dus vraag er na bij de leveranciers.

 

De in hoogte verstelbare (verplaatsbare) baden zijn er in kunststof of in roestvaststaal. Ze staan meestal op een zelfde frame als een trimtafel. Verplaatsen is soms mogelijk maar water en een afvoer moeten wel in de buurt zijn en blijven. De meesten hebben een plek waardoor je een hond eenvoudig het bad in kan brengen. Bijvoorbeeld een deurtje of een lage voorkant. Een lage voorkant geeft wel wat meer water op de vloer!

Roestvaststaal is zeer sterk, glad, dun en blijft bijna oneindig goed. Een deuk zal er echter waarschijnlijk nooit meer uitgaan. Zelfs de slechtste kwaliteit RVS zal niet roesten tenzij er aan gelast is of anders mechanisch bewerkt is, maar zelfs dan zal het meevallen. Toch een beetje roest? Gewoon even goed poetsen. Let goed op dat het bad geen scherpe randen heeft. Een RVS bad kan je ook op maat laten maken bij een metaalbedrijf dat plaat kan zetten.

Kunststof is er in een harde en in een stootvaste zachtere kwaliteit. Een bad van hard kunststof, bijvoorbeeld polyester, zal dunwandig zijn en kan dus iets compacter zijn. Bij zacht kunststof is de wand vaak dubbel of dik. Het zou anders snel scheuren. De harde kwaliteit zal in het ergste geval kunnen breken wat je bij een stootvaste kunststof niet snel zal hebben.

Er zijn ook kleine RVS of kunststof baden op hoge poten, speciaal voor kleine honden.

Honden wassen in een douchecabine? Niet aan beginnen.

 

 

Laatst bijgewerkt op: 21 november 2007
(c) 2007 DDG
 
Feedback to webmaster