Borstels en kammen

Een pennenborstel met haakjes of universeel borstel kan je gebruiken bij honden met een krulvacht of een vacht die in de klit zit. Tijdens het borstelen kan je de haren het beste in laagjes uitborstelen. Dit kan je doen door met je ene hand het haar tegen te houden en met je andere hand te borstelen. Tegenwoordig is er een nieuw soort universeel borstel; deze is buigzaam. Deze borstel is ten eerste beter voor je polsen omdat hij meebuigt en hij beschadigt de huid van de hond nauwelijks.

Een rechte pennenborstel gebruik je voor lange vachten van onder andere een Afghaan, Maltezer etc. Hierdoor heb je minder kans dat het haar afbreekt. De haren in laagjes uitborstelen. Probeer de hond hierbij op de zij te laten liggen. Houd met je ene hand het haar tegen en borstel je met je andere hand uit. Deze borstel kan je natuurlijk alleen maar gebruiken als de hond niet in de klit zit.

Een haren borstel wordt vaak gebruik bij Keeshonden, Pekingezen, etc. Door met de borstel tegen de haarrichting in te borstelen gaan de haren uitstaan. Deze borstel wordt vaak gebruikt bij showhonden om de ondervacht zo lang mogelijk te houden.
Een rubber borstel of handschoen. Voor een hond met een korte vacht is de rubber borstel of handschoen zeer geschikt. Het borstelen van de vacht mag met of tegen de haarrichting in. Hierdoor krijg je de loszittende haren eruit. Door de hond te borstelen met een rubber borstel of handschoen stimuleer je de doorbloeding van de huid.
Een klittenkam bestaat uit mesjes. Tijdens het kammen van een klit wordt de klit in stukjes gesneden. Hierdoor verwijdert de klit makkelijker. Bij een showhond is deze kam niet aan te raden daar je het haar door het snijden beschadigt. Gebruik voor deze honden een grove kam.

 

Een grove kam gebruik je bij grote klitten of voor het opkammen van de vacht. Met de punt van de kam kan je de klit er zo voorzichtig mogelijk uitkammen. Bij het opkammen van de vacht moet je er op letten dat het haar mooi omhoog blijft staan. Doe dit vanonder naar boven.

Een middelfijne - of fijne kam kan je gebruiken om onder andere eventuele achtergebleven klitten in de vacht op te sporen. Bij het doorkammen van de vacht kan je dit het beste in laagjes doen. De kam is ook geschikt om eventuele loszittende onderwol te verwijderen.
Er bestaat ook nog een vlooienkam. Deze kam is nog fijner. Deze kan je gebruiken om eventuele vlooien uit de vacht te kammen. Gebruik deze kam alleen bij honden met een korte vacht.

Een herderharkje gebruik je voor honden met een korte dikke vacht, bijvoorbeeld de Duitse Herder. Met je ene hand hou je de huid strak en met de andere hand haal je het harkje door de vacht. Hierdoor krijg je de loszittende onderwol uit de vacht.

Een Mars Coat King is een nieuw soort harkje. Het bestaat uit kromme mesjes en is ideaal voor honden die een overvloedige haargroei hebben. Onder andere de Spaniel soorten en de Golden Retrievers. Het is ook fijn om te gebruiken bij sommige zwaar behaarde Bouviers. Let wel op dat het harkje zowel kamt als snijdt dus gebruik het niet zomaar op iedere vacht.

 

Laatst bijgewerkt op: 12 september 2004
(c) 2004 DDG
 
Feedback to webmaster