Tondeuse

Een electrische tondeuse (clipper in het Engels) is er in veel verschillende fabrikaten en soorten: single speed, double speed of variable speed. Met en/of zonder oplaadbare accu is ook mogelijk maar een accu tondeuse is naturlijk niet voor continu gebruik gemaakt. Tegenwoordig zijn er naast de stalen bladen ook keramische bladen.

Voor een trimalon zal de keuze dus vaak een professionele versie zijn die ook een dikke vacht aan kan en ook wat robuuster is en dus een langere levensduur heeft.

Sommige tondeuses zijn aanzienlijk lawaaieriger als andere. Voor bange honden is een stille erg fijn.

Er zijn veel Amerikaanse tondeuses (Andis, Laube, Oster, Wahl) maar in Europa is de Aesculap nog altijd zeer gewild.

Koop altijd twee tondeuses; een goede en een iets goedkopere als reserve. Hierdoor komt het werk niet stil te liggen bij een storing. Een reparatie kost een immers tijd en daar heb je vaak toch al te kort van.

Zorg ervoor dat je ook van de belangrijkste maten scheerkoppen een reserve hebt. Moet er een geslepen worden dan zit je tenminste niet zonder.

 

Het 1 mm of voetenkopje gebruik je bij het scheren van kleine voetjes. Het voetenkopje is smal aan de bovenkant en kan je dus makkelijk de haren tussen de tenen wegscheren.De 1 mm scheerkop is geschikt om de voeten van grote honden te scheren.
Een 2-3 mm scheerkop kan je gebruiken om bijvoorbeeld een snuit uit te scheren. Het is aan te raden bij een hond met een lichte vacht de 3 mm scheerkop te gebruiken. Deze honden kunnen soms overgevoelig reageren op erg kort scheren. Wordt de huid na het scheren toch nog rood, smeer het geschoren gedeelte dan in met wat vette zalf. De 7-, 9- en 12 mm scheerkoppen gebruik je om een hond in een bepaald model te scheren. Het is afhankelijk van de dikte van de vacht welke maat scheerkop je gebruikt.

Kijk ook eens naar de opzetkammen! Deze kan je zowel voor de Oster als voor de Aesculap machines aanschaffen. Dit gebruik je meestal over een size 10 blad van de Oster en een 2 mm blad van de Aesculap. Hiermee kan je in verschillende standen de benen van onder andere een poedel in model scheren.

Een tondeuse kopen? Hou hem eerst eens vast bij een leverancier. Misschien ligt hij niet lekker in de hand of zit het aan/uit knopje voor jou hand en gebruik wel erg lastig!

Wil je een schone werkplek? Je kan de haren gelijk wegzuigen en een hond scheren zonder een haar op je tafel. Kijk eens naar de Clipper Vac. Een soort stofzuiger zuigt de vacht richting de afzuiging net boven de scheerkop, de haren worden weggeschoren en verdwijnen door een slang van zo'n 20mm naar de opvangbak. Werkt wel bijzonder want binnen een tel zijn de haren weg en is er niks meer van te zien. Ze zijn er paar verschillende soorten maar niet voor alle soorten tondeuses en vanaf zo'n 600 euro. Kijk bij onze Links.

 

 

Laatst bijgewerkt op: 21 februari 2010
(c) 2010 DDG
 
Feedback to webmaster