De Föhn

Bij de föhnen is er een grote keuze mogelijk. Staand op een poot met wieltjes is nog altijd zeer populair (je hebt immers beide handen vrij) maar er zijn er meer; als bak aan de muur, op de grond met wieltjes (beiden met een flexibele slang), aan een zwenkarm aan de muur of tafel, of aan de kooi.

Verder zijn er de föhnen die de lucht, al dan niet verwarmt, met hoge snelheid uitstoten. Vaak nog regelbaar voor wat betreft temperatuur en uitblaassnelheid. Ze blazen het meeste water eerst met hoge snelheid uit de vacht en de warme lucht doet dan de rest. Hoe hoger de luchtsnelheid, hoe hoger echter wel het geluidsniveau. De uitgeblazen lucht botst namelijk op de stilstaande lucht.

Sommige föhnen hebben een motor, sommige twee, vraag erna bij je leverancier.

 

 

De kooi-föhn hang je aan het hekwerk van de kooi met de hond erin en met een tijdklok gaat het drogen bijna helemaal automatisch. Een tijdklok is erg belangrijk daar anders de hond te lang drooggeblazen wordt, met uitdroging tot mogelijk gevolg.

Een föhn die erg hard blaast is het niet aan te raden voor kleine of bange hondjes. Sommige oudere honden kunnen ook van streek raken bij een harde waterblazer, daarom wordt aangeraden om deze te föhnen met een gewone staande föhn.

Een goede föhn heeft vaak een behoorlijk prijskaartje dus laat je eerst goed voorlichten door collega's of leveranciers. Een föhn die snel droogt, mag misschien wat duurder in aanschaf zijn maar door de tijdsbesparing heb je hem ook sneller terugverdient als een tragere föhn.

Let er op dat de föhn wel op een stekker met randaarde is aangesloten want electriciteit en water gaan erg slecht samen.

Een handfohn is heel goedkoop maar helaas heeft deze weinig droogvermogen en je moet hem vasthouden, of in een beugel zetten, waardoor je dus soms een hand mist tijdens het werk.

 

 

 

 

Laatst bijgewerkt op: 13 november 2007
(c) 2007 DDG
 
Feedback to webmaster