Inrichting

Er zijn veel manieren om een trimsalon in te richten. Bij een bestaande ruimte gaat het er om alles zo goed mogelijk in te delen maar bij nieuwbouw kan je alles naar eigen smaak inrichten. Bestaande bouw omvormen naar een, liefst gescheiden, was- en trimruimte kost veel creatief denkwerk dus neemt rustig de tijd. Een inrichting kost daarnaast ook nog eens geld dus kijk eerst eens goed rond bij collega's en leveranciers.

Probeer rond de trimtafel een strook van minimaal 1,2 meter bewegingsruimte te houden. Niet alleen om te staan of zitten maar ook als je een hond op de tafel wil zetten. Denk ook aan een parkeerplaats van een kruk als je hem niet gebruikt. Heb je nog een karretje met gereedschap, zorg er dan voor dat deze wel in de buurt van je tafel kan staan.

De was en droogruimte afscheiden van de trimruimte scheelt veel haren en dus opruimwerk. Een tussendeur geeft dus veel plezier. De wachtruimte voor klanten haarvrij houden is helemaal fijn voor jezelf en de klant. Kan je de ruimtes niet scheiden let er dan extra op zo min mogelijk dingen, zoals decoraties, neer te zetten of op te hangen. Je moet ze later allemaal weer schoonmaken. Is misschien iets saaier maar is wel fijn aan het eind van de dag. Een wachtruimte, met wat stoelen en een tafel, zal voor een aantal klanten zeer positief werken maar kost relatief veel ruimte en dus geld. Heb je een kleine salon, denk dan eerst aan een goede werkplek en dan pas aan een mooie wachtruimte. Zorg ook voor een afscheiding tussen wacht- en trimruimte want sommige honden worden gek op de trimtafel als ze hun baasje zien.

Bij het bad moet je ook voldoende ruimte hebben om te wassen, maar ook om de hond er in te zetten. Bij een bad is het fijn als je niet steeds met de tenen tegen de onderrand aan staat. Een bad met een lage voorkant is erg makkelijk maar zal wel iets meer knoeien. Een opklapbare voorzijde is dat weer makkelijk. Kranen, shampoo, handdoeken enz moeten binnen handbereik zijn. Zet alles in een kast om het een beetje schoon te houden. Denk ook aan een haak om de hond vast te zetten. Zorg ervoor dat de tafel om te drogen dichtbij het bad staat. Dit voorkomt een natte vloer.

 

 

Neem een vloer die makkelijk schoon te maken is en die geen vuil opneemt. Bij een tegelvloer met een brede voeg zal de voeg snel vocht en vuil opnemen en op den duur erg vies worden. Een zeer gladde vloer is makkelijk schoon te maken maar kan, met vocht erbij, ook erg glad worden. In de USA zag ik eens tapijt op de vloer!

De wanden moeten ook makkelijk schoon te maken zijn. Ook hier geldt weer het verhaal over voegen tusen tegels maar er zijn genoeg andere watervaste materialen in de handel. Kies voor een rustige (dus niet te wilde of warme) kleuren aan de muur. De trimsalon lijkt groter en het geeft wat rust tijdens de werkzaamheden. Wat mooie foto's in een lijst aan de muur maakt het gezelliger. Een grote spiegel aan de muur maakt het groter en is soms ook nog wel handig tijdens het werk.

De verlichting moet goed zijn. Boven je tafel is het zeer belangrijk maar ook bij het bad en de plaats waar je droogt is het ook belangrijk. Op andere plaatsen, zoals een balie of wachtruimte is sfeerverlichting al voldoende. De verlichting moet, zeker bij je bad, spatwaterdicht zijn. Zorg ervoor dat de hond niet in jouw schaduw staat dus bepaal de plaatsen van de lampen nauwkeurig. Er zijn veel soorten TL bakken met gevarieerde lichtopbrengsten dus kijk eerst eens rustig rond.

Spatwaterdichte stopcontacten moeten voorzien zijn van randaarde en in voldoende mate aanwezig zijn; voor trimtafel, tondeuse(2x), droogkast, (uitblaas)fohn (2x), bad, kassa, computer, koffiezetapparaat, radio, telefoon enz. Plaats de stopcontacten niet te ver weg van je tafel want anders is ineens het snoer van de tondeuse te kort. Maak een stopcontact niet in de vloer want dan kan je niet meer dweilen. Een snoer voor een electrische tafel kan vaak door de buis naar het plafond. Zorg ervoor dat de stoppen niet meteen doorslaan als je een uitblaasfohn of droogkast aanzet. Zet geen 'open' electrische apparaten naast je bad. Kortsluiting kan het gevolg zijn.

Zorg voor een EHBO doos voor mens en dier en een branddeken en brandblusser.

Heb je een koffiezetapparaat? Zorg ervoor dat de koffie en kopjes haarvrij blijven. Ook van toepassing voor kassa of computer.Laatst bijgewerkt op: 27 februari 2010
(c) 2010 DDG
 
Feedback to webmaster