Het beroep van hondentrimmer kan niet uitgeoefend worden zonder een, met succes afgeronde, opleiding. Een onderzoek onder trimsalonklanten wees in september 2008 uit dat deskundigheid, ervaring hebben en het diervriendelijk zijn, de top drie van eisen van de klant vormt.

Voor je aan opleiding begint moet je bedenken wat je straks gaat doen; fulltime trimmen, een paar dagen per week, waar of bij wie enz.

Wanneer je een eigen trimsalon wil beginnen is het daarom belangrijk vooraf zoveel mogelijk kennis en praktijkervaring in wassen, knippen en plukken te krijgen. Doe dus meer als de mimimum eisen van de opleiding en bezoek dus ook hondenshows, trimdemonstraties en kijk bij andere trimsalons. Je moet in een opleiding van een jaar de basis helemaal leren dus stevig aanpakken is heel belangrijk!

Als je verder in de opleiding bent, probeer dan ook wat op snelheid te trainen. Hiervan heb je niet alleen bij het examen maar ook later in je eigen salon veel plezier. Daarnaast moet je waarschijnlijk ook wat zakelijk inzicht leren. Alle opleidingen eindigen met een praktijk en theorie examen. Voor elke opleiding moet je natuurlijk ook je praktijkmaterialen aanschaffen.

De opleidingen wijken op sommige punten af dus informeer goed waar je het beste dit vak kan en wil leren.

Let op: Professioneel hondentrimmen zal soms zwaar werk zijn. Kijk dus eerst eens goed rond voor je aan een opleiding begint. Alleen met honden willen werken is zeker niet genoeg! Vergeet niet, dat er daarnaast ook nog een zakelijke kant aan een trimsalon zit en het opzetten van een salon ook geld kost. Kijk ook hoeveel trimsalons er al bij jou in de buurt zijn en of ze een geduchte "collega" zouden kunnen zijn.

Tip: Een stageplaats bij jou om de hoek kan erg leuk en makkelijk lijken maar denk wel dat het straks ook jouw "collega" zal worden.

 

 

 

De scholen zijn:

Aeres Training Centre
Men heeft een praktijk- en theorie opleiding Hondentrimmen die elk jaar in maart of september begint. Praktijk: min. 640 uur stage (2 dagen per week). Theorie ongeveer 12 dagen. Tevens heeft men een aantal vervolg- en specialisatiecursussen. Vraag de cursusgids aan of kijk op de website voor meer informatie (of ga naar een van hun open dagen)

Het adres is:
Postbus 64
3770 AB Barneveld
Tel: 0342-406555

Huisdier Kennis Instituut
Men heeft een praktijk- en theorie opleiding Hondentoiletteren die elk jaar in maart en september begint. Praktijk: 80 dagen stage, (zo´n 2 dagen per week). Theorie: ongeveer 10 dagen. Tevens heeft men een paar vervolg- en specialisatie cursussen. Vraag de cursusgids aan of kijk op de website voor meer informatie.

Het adres is:
Postbus 119
3980 CC Bunnik
T el: 030-6567200

België
Het Syntra geeft in België in een paar plaatsen (praktijk en theorie) een twee jarige cursus Hondentrimmen.

Een aantal bedrijven (o.a. trimsalons) geven ook specialisatiecurssussen voor bepaalde rassen. Zie hiervoor de advertenties in de bladen.

Laatst bijgewerkt op: 22 augustus 2017
Denk aan het milieu. Print dit alleen als het echt nodig is.
 
Feedback to webmaster