Scharen

Er zijn veel verschillende soorten scharen te koop. Er zijn grofweg twee soorten scharen: recht of lichtgebogen. Beiden hebben hun eigen gebruiksdoel. Ze hebben een breed, normaal of smal blad en zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes. Verder heeft men ze voor links- en rechtshandig en met verschillende handgrepen. Scharen zijn er in verschillende materialen, oppervlaktebedekking, gehard of ongehard, met en zonder microgroeven.

Natuurlijk zijn er ook verschillen in het gewicht. Besteedt veel aandacht aan het kopen van een schaar. Een goede schaar is duurder als een van een mindere kwaliteit maar werkt fijner, gaat waarschijnlijk langer mee en geeft een mooier resultaat. Een schaar moet scherp zijn en moet soepel open en dicht gaan. Hij moet toch zeker wel tot de helft dichtvallen als je hem horizontaal houdt en los laat. Veel scharen zijn voorzien van een stelschroef waarmee een persoonlijke fijn afstelling mogelijk wordt. Tevens moet hij fijn in de hand liggen. Kijk dus eerst naar je hand en vingers voor je een schaar gaat kopen. Een zware grote schaar lijkt misschien wel snel te knippen maar kan wel een grotere belasting op een kleine hand geven. Een kleine schaar gebruiken voor de "grote vlakken" vergt ook weer extra werk. Een goede balans tussen schaarmaat-hand-gebruiksdoel is belangrijk. Let ook op de lengte van het deel wat je vasthoudt.

 

Een voetenschaar is meestal klein en heeft afgeronde punten. Hierdoor kan je minder snel in de huid van de voet knippen. Zitten er echter bijvoorbeeld klitten in het haar onder de voet dan maak je gebruik van een (oude) schaar met punt.
Een dubbele effileerschaar gebruik je als de vacht moet worden uitgedund. De enkele effileerschaar gebruik je vaak als het haar helemaal weggeknipt moet worden of om de scherpe knipranden bij te werken. Rubber ringen in je schaar zetten helpt voor wat extra comfort en controle.

Een schaar hou je vast met je duim en ringvinger. De kleine vinger ligt in de steun of tegen je ringvinger. De wijsvinger geeft de steun bij het draaipunt. Hierdoor geef je de schaar alle steun en heb je een maximale controle bij het knippen. Een scherpe schaar is van groot belang. Het eindresultaat is mooier en het werk gaat soepel zonder een grote belasting voor de hand. Het is dan ook van belang ze goed schoon te houden, roest te voorkomen en ze af en toe te voorzien van een druppel olie.

Laat een schaar nooit vallen! De schaar is dan niet of nauwelijks meer te gebruiken voor een mooi resultaat. De drukspanning tussen de bladen kan verdwenen zijn. Oude scharen of scharen die zijn gevallen kan je nog gebruiken voor de voetzolen of om voor te knippen. Een vakman kan gevallen scharen soms nog repareren. Door het zand en vuil verliest een schaar zijn scherpte maar voor een beschadigde schaar is dat minder van belang. Knip vuile haren met een schaar die toch aan zijn slijpbeurt toe is. Let erop als je een schaar aanschaft voor het afknippen en afwerken van een poedelachtige vacht, dat je een schaar gebruikt die ongeveer 20 centimeter lang is en een breed blad heeft.

Een kapperschaar is anders geslepen als een trimmerschaar dus laat ze altijd een deskundig iemand slijpen!

 

 

Laatst bijgewerkt op: 11 maart 2015
(c) 2015 DDG
 
Feedback to webmaster