Trimtafels

Een goede tafel is stevig en wiebelt niet als er een grote bewegelijke hond op staat. Het oppervlak moet niet glad zijn en de meeste tafels hebben dan ook een soort rubber profiel als toplaag. Je hebt dan bijvoorbeeld ook nog de kleuren lichtgrijs, blauw of zwart als toplaag. Je hebt rubber met smalle groeven of met 'tranen'. Denk dan ook eens aan het schoonmaken en of het voor de hond het niet te glad is. Een enkele tafel heeft verlichting onder het doorschijnende werkblad maar dat vraagt ook een goede verlichting boven de tafel.

De hoogte moet verstelbaar zijn (te koop van 28 tot 105 cm) waardoor onnodige krachtinspanning (tillen) voorkomen kan worden. Kijk bij aankoop dan ook goed wat het hoogtebereik van jouw (arm en lichaams) lengte is ten opzichte van de honden die je doet.

Kijk ook naar de plaats van de tafelpoten. Het is niet de bedoeling dat je continu met je voeten of enkels tegen de poten of stangen aan stoot, als je aan het werk bent.

Voor een electrische tafel heb je een snoer en stopcontact nodig. Soms kan je die vanuit het plafond laten komen en dan door een buis naar beneden. Let wel even op de lengte van het snoer.

 

 

Tafels zijn rond (met een poot) of rechthoekig (met vier poten) maar ook met een uitsparing in het midden van het blad verkrijgbaar. Ze zijn handmatig, hydraulisch of electrisch in hoogte verstelbaar. Tafels staan vast, hebben wieltjes of kunnen van wieltjes voorzien worden. Ronde hydraulische tafels zijn soms ook draaibaar. Een inklapbaar tafeltje met wieltjes kan makkelijk zijn voor de shows. Deze zijn er ook al in een electrisch in hoogte verstelbare uitvoering. Moet je natuurlijk wel 220v ter plekke hebben. Sommige rechthoekige tafels bewegen ook iets naar buiten als ze omhoog gaan. Hou hier wel rekening mee tijdens het inrichten van de salon.

Voor kleinere honden is er nog de "Lazy Susan". Dit is een draaitafeltje dat je op je gewone tafel zet. Je kan de hond draaien zonder om te lopen. Een wandcontactdoos en een gereedschapbakje aan de tafel zijn wel handig.

Beugels om de hond vast te zetten zijn noodzakelijk en de bandjes of tuigjes om de hond daaraan vast te zetten zijn er in allerlei soorten. Je hebt beugels met een of twee staanders waarbij de de eerste (een staander) wat meer bewegingsruimte rond de tafel geeft. Op sommige beugels kan je een houder of zwenkarm voor een droger monteren. Beugels met op de staander in het midden een oog of haak zijn erg lastig. De horizontale stang kan je dan vaak niet meer laag zetten wat bij kleine honden niet gewenst is.

Het mag duidelijk zijn dat er tafels in vele prijsklassen zijn maar dat ze ook goed aan jou lichaam en werkwijze aangepast moeten zijn. Laat je goed voorlichten bij je leverancier en kijk eerst goed rond want er zijn heel veel soorten. Kijk niet alleen naar de basisprijs want service, verzending en een vaste-klanten-korting is ook belangrijk.

Laatst bijgewerkt op: 26 april 2008
(c) 2008 DDG
 
Feedback to webmaster