Wedstrijdvoorbereiding

Als voorbereiding voor een trimwedstrijd zijn de volgende punten belangrijk:

Kies een hond, van jezelf of van een klant, waarmee je een goed resultaat zou kunnen behalen. Kies een hond waarbij je je zelfverzekerd voelt. Let er op dat je het juiste model aanpast aan de lichaamsbouw van de hond. De hond moet ook een goede vacht hebben, in staat zijn een aantal uren op tafel te staan (omgeven door lampen, flitslicht en andere honden) en voldoende haar hebben om je prestaties te kunnen laten zien. Een hond alleen even een uurtje knippen en borstelen is zonde van je inschrijfgeld.
Je hebt meestal maar 2 - 2,5 uur om de hond te trimmen en als je vooraf al twijfelt over deze tijd dan kun je beter een andere hond of model kiezen. Een hond die niet 100% af is, of het model is niet helemaal gelukt, maakt natuurlijk veel minder kans om te winnen. Oefen met de stopwatch erbij, desnoods op een soortgelijke hond, want 2 - 2,5 uur is soms heel kort, zeker met wat zenuwen erbij!

Lees de reglementen goed door, stuur het inschrijfformulier en het inschrijfgeld op tijd op. Zorg ervoor dat de hond alle benodigde inentingen heeft (kan per land en wedstrijd verschillen).
Kijk vooraf het trimschema nog even goed door.

Begin minimaal acht weken van te voren (knipvacht) met het laten aangroeien van de vacht, waardoor je een vacht krijgt waar je het gewenste model uit kan knippen. Voor een stripvacht of plukvacht is meer tijd nodig.


Was en borstel de hond regelmatig door in de aanloop naar de wedstrijd. Er mag geen enkele klit in de vacht zitten! Is de hond niet van jezelf dan is het aan te raden de hond een aantal keren gratis voor de klant de behandelen.
Nagels knippen, tanden en oren enz. schoonmaken.
Scheer wat je volgens de reglementen vooraf al mag scheren. Dit kan nog wel eens verschillen dus kijk dit goed na.
Was de hond supergoed (!) de ochtend van de wedstrijd of anders de avond ervoor. Zorg ervoor dat de hond niet nog net even 's ochtends met zijn oren in zijn etensbak hangt!

 

Meenemen naar de wedstrijd:
Trimgereedschap, tafel, tondeuse, handföhn en verlengsnoer voor noodgevallen, inschrijfformulier, inentingsboekje, het juiste kleed voor op de tafel tijdens de eindjurering, camera, water en brokjes voor de hond, geld en eventueel je paspoort. Vergeet ook de hond niet!

Heeft de hond een mankementje, waar jij niks aan kan doen maar dat de uitslag zou kunnen beinvloeden, zeg het vooraf aan de jury. Ook als je niet goed in het licht staat of er is iets anders, altijd aan de jury melden want na de wedstrijd is hier namelijk niets meer aan te doen.

Bij een trimwedstrijd is elk detail belangrijk, zeker als je bij de laatste drie zit, dus let er op dat je niks tijdens de wedstrijd of jurering over het hoofd ziet. Zorg er voor dat de hond tijdens de eindjurering continu netjes blijft staan want een hond die ligt te slapen kan letterlijk over het hoofd worden gezien. Moet je hond nog in de eindjurering, hou hem dan netjes en schoon en zorg ervoor dat weer op tijd terug bent. Alles bij elkaar kan het net dat kleine verschil wezen!

Als je klaar bent, ga dan niet op de tafel hangen maar hou de aandacht erbij, ook al is de jury al bij je langs geweest. Ook dit kan net dat kleine beetje verschil zijn.

Moet je nog op de foto met de hond? (de beroemde voor-en-na foto) zorg er dan voor dat je geen donkerkleurig trimpak aan hebt als je hond ook al donker van kleur is. Daarnaast is dit regelmatig een langdurige bezigheid dus wees ook daar op tijd. Zeker aan het begin.
Sta je zelfs bij de eerste drie en moet je dan op de foto; let dan heel goed op de fotograaf en niet op andere dingen want anders sta je later in de bladen net de andere kant op te kijken. Jouw moment is maar heel kort!

Eens gaan kijken bij een trimwedstrijd zal een goede voorbereiding zijn. Je ziet wat de jury doet en wat je wel of juist niet moet doen.

Ook al heb je aan het eind van de dag niks gewonnen dan is er toch nog een belangrijke winst: Je leert om in korte tijd een hond helemaal netjes te trimmen! Dat verdient zich in de salon dubbel en dwars terug.

Laatst bijgewerkt op: 31 december 2023
(c) 2024 DDG
 
Feedback to webmaster